Spørsmål om VGS i Frankrike

Jeg får stadig mailer med spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke på dette skoletilbudet i Frankrike. Jeg har samlet noen av disse spørsmålene og svarene mine i dette innlegget for alle dere som vil vite litt mer om opplegget jeg er med på! Enjoy!



Var Bayeux førstevalget ditt? Hvis ja, hva var det som gjorde at du heller ville dit enn til Lyon?Jeg hadde funnet fordeler og ulemper med både Lyon og Bayeux. Lyon er en større by og det virket jo veldig spennende, men det er jo både fordeler og ulemper med å dra alene til en storby som 15 åring. Jeg endte likevel opp med å skrive Lyon på søknaden min, men da de spurte meg om hvorfor jeg ville til Lyon på intervjuet, sa jeg at jeg absolutt kunne tenke meg å dra til Bayeux også, og at jeg så mange fordeler med å dra til en mindre by, og at når alt kom til alt var det egentlig det samme for meg hvor jeg kom inn, jeg hadde bare skikkelig lyst til å dra til Frankrike. Det er kanskje derfor de endte opp med å sende meg til Bayeux, og jeg kan ikke si at jeg er noe annet enn utrolig glad for det! Nå som jeg har bodd i Bayeux i to år er jeg skråsikker på at det var den beste plassen for meg å komme inn. Byen er så utrolig koselig, alle vet om at det finnes norske i byen og det finnes til og med en organisasjon som heter Bayeux-Norvège fordi byen har tilknytninger til Norge på mange forskjellige måter. Det at man i Bayeux bor på seksmannsrom på internatet i første klasse var heller ikke noe problem, jeg sitter igjen med en skikkelig god opplevelse fra det og det gjorde at vi seks jentene ble utrolig godt kjent alle sammen. Jeg tror ikke samholdet vårt hadde blitt det samme om vi hadde bodd på enkeltrom, slik som de gjør i Lyon. Jeg tror ikke man sitter igjen med den samme opplevelsen etter 3 år i Bayeux som etter 3 år i Lyon. Men det er jo selvsagt fordeler og ulemper med begge deler, jeg tror at de som går i Lyon på mange måter blir mer selvstendige enn oss i Bayeux, fordi de er i en større by hvor ikke alle kjenner til "de norske". Det er sant at i Bayeux, og i alle fall i første klasse, ble vi ofte sett på som en gjeng og ikke som enkeltindivider. I Lyon blir dessuten de norske jentene fordelt i forskjellige klasser i første klasse, mens i Bayeux går alle i samme klasse første året. Det å ikke gå alle i samme klasse kan nok hjelpe godt til når det kommer til å integrere seg og lære fransk. Men vi i Bayeux er så heldige å ha en helt fantastisk dame som kontaktlærer og hjelpelærer i 1. klasse. Hun er virkelig gull verdt og lærer oss masse fransk! Hun hjelper oss også til franskeksamen i 2. klasse.

Koselige gater i Bayeux
Er det noen forskjell på skolene i Bayeux, Lyon og Rouen?Jeg vet ikke så mye om skolene i Lyon og Rouen, men jeg vet at de er en del større enn skolen i Bayeux. I Bayeux vet jeg hvem de aller fleste på trinnet mitt er, og jeg kan navnet på de fleste lærerne. Det regner jeg ikke med at de gjør i Lyon og i Rouen. Skolen vi går på i Bayeux: Lycée Alain Chartier tilbyr kun 2 av 3 mulige linjer som man velger fra og med 2. klasse: man kan gå S: realfagslinje eller L: litteraturlinje. Hvis man vil gå den tredje linja, ES: økonomilinje må man gå på en annen skole, Lycée Arcisse de Caumont. Når det er sagt så er det kun en 10 minutters gåtur mellom disse to skolene, og det er dessuten på Lycée Arcisse de Caumont at vi bor på internat i første klasse, så det tror jeg ikke er noe problem. Ellers har vi akkurat like mange timer på de tre forskjellige skolene, men i Lyon og Rouen er timene fordelt over et større tidsrom. I Rouen er det mulig å få timer på lørdags morgen og i Lyon kan man ha timer på onsdags ettermiddag, mens i Bayeux har alle fri både lørdag og onsdag etter klokka 12. Vi i Bayeux har altså timene våre fordelt på et mindre tidsrom.

Jeg vet ikke noe om tilbudene de har på skolene i Rouen og Lyon angående fritidsaktiviteter, men i Bayeux er det mulig å drive med både dans, kor og teater på skolen!


Bilder fra skoleteateret i fjor
Hvordan foregår plasseringen i vertsfamilien(e)? Får man vite noe om familien på forhånd, har man eventuelle valg, eller er det familien som velger deg?
Her i Bayeux fikk vi tildelt en vertsfamilie hver, det var 6 familier som var valgt ut og så var det seksjonslederen som fordelte dem litt med tanke på interessene våre. Jeg fikk for eksempel en vertsfamilie som hadde et piano og Mathilde fikk en som hadde hester. Vi fikk dem imidlertidig ganske sent, en gang i løpet av forkurset. Hvor vidt en får snakke med dem på forhånd er opp til dem, mine sendte en mail med litt bilder og info om familien og så mailet vi litt fram og tilbake. Da vi kom til Bayeux (helga før skolestart) sto vertsfamiliene og ventet og vi ble med dem hjem og etter det bodde vi hos dem i helgene.
Jeg vet at det er et litt ulikt opplegg i Lyon, hvor de sliter litt mer med å finne vertsfamilier og flere av jentene har mer enn en vertsfamilie som de bytter litt fram og tilbake mellom i helgene.

Huset til vertsfamilien min, hvor jeg bodde helgene i første klasse
Hvordan var det å bli intervjuet, hva slags spørsmål stilte komitèen deg?
Jeg var rimelig nervøs før intervjuet, fordi jeg hadde så utrolig lyst til å komme inn, men når jeg tenker tilbake på det så var spørsmålene de stilte ganske logiske og greie å svare på. De stilte typisk spørsmål om hvorfor jeg ville til Frankrike og om hva mine gode og dårlige sider er. De ville også vite litt om hva slags miljø jeg var i og hvordan jeg takler motgang. Alt i alt tror jeg det viktigste på intervjuet er å være seg selv og å vise at man virkelig er motivert for å dra til Frankrike og klar til å jobbe hardt for å lære språket.

Hvordan er det er å være norsk på et lite sted i Frankrike? 

Jeg synes at det er skikkelig koselig å være norsk i Bayeux! Norskseksjonen er på en måte en del av Bayeux og historien til byen, og man treffer stadig folk som kjenner noen norske eller kjente noen norske en gang i tiden. I en by som Bayeux blir man dessuten godt tatt imot som norsk, leiebyråene er vant til at norske ungdommer leier leiligheter, kjørelærerne er vant til at de norske ikke har et enormt bilvokabular og selgere forklarer gjerne to ganger. Vi blir dessuten stadig invitert på arrangementer som representanter for Norge, og det er også skikkelig gøy! I fjor var et skikkelig stort år: 70 årsjubileumet for innvasjonen i Normandie og vi fikk være med på flere arrangementer i Normandie, og vi fikk til og med treffe kongen! Og det er ikke bare når det skjer så store ting at vi blir invitert, vi stiller stadig opp i bunad (eller uten) for å representere Norge, i oktober er vi blant annet invitert på en konsert i Rouen.
Karoline, jeg, Matilde og Tuva under en d-dagsseremoni i juni
Er det godt samhold mellom de norske?
Ja her i norskseksjonen i Bayeux har vi et utrolig godt samhold og passer godt på hverandre! Vi går ofte på besøk til hverandre, hjelper hverandre med lekser, spiser sammen i lunsjen osv. Vi har også diverse arrangementer arrangert av sekjsonslederen vår, Liv Ingun, som seksjonsmiddager eller filmkvelder, som er veldig koselig!
Bilde fra forrige seksjonsmiddag
Hvor godt føler du at du kan fransk nå?
Etter 2 år i Frankrike våger jeg å si at jeg kan fransk relativt flytende. Jeg kan ikke alle gloser og forstår ikke alle ord i tekster på skolen osv, men jeg kan uten problemer si alt jeg vil og forstår det som blir sagt. For å si det sånn så kan jeg fransk mye bedre enn jeg kan engelsk.

Hvordan var forkurset? Var det veldig vanskelig eller gikk det greit? 
Forkurset var skikkelig spennende! Det var mye å gjøre, mye fransk på en gang, men det var veldig spennende å treffe alle de som skulle til Frankrike og å få begynne litt på det jeg hadde ventet så lenge på. Som sagt var det mye fransk og lekser, men vi gjorde også en del sosiale ting.


Jeg, Mina og Karoline utenfor det franske institutt
Hadde du hatt fransk før du dro til Frankrike? Er det stor forskjell på de som har hatt fransk og de som ikke har hatt det?
Ja jeg hadde hatt fransk i 3 år på ungdomsskolen før jeg dro. Det gjør selvsagt en liten forskjell å ha hatt fransk fra før av fordi man har hørt fransk og man kan noen få gloser og setninger. Men det var bare helt i begynnelsen at det hadde noe som helst å si, de som ikke hadde hatt fransk tok oss rimelig raskt igjen. Dessuten er det man lærer på ungdomsskolen så overfladisk at jeg uansett ikke skjønte stort av timene i begynnelsen, akkurat som de som ikke hadde hatt fransk. Men det gikk fort mye bedre!

Synes du at det er vanskeligere å få gode karakterer i Frankrike enn det det er i Norge?
Jeg har aldri gått på videregående i Norge, men jeg tror ikke egentlig at det er et mye høyere nivå på det man lærer i Frankrike enn det man lærer i Norge. Jeg har hørt at matten i Frankrike skal være noe vanskeligere enn den i Norge, men jeg kan som sakt ikke si så mye om det siden jeg ikke har hatt vgs matte i Norge. Jeg har egentlig litt lyst å si at det ikke er noe vanskelige å få gode karakterer i Frankrike enn i Norge, sett bort fra språkhindringen. Men ettersom fransk ikke er noe problem nå lenger tror jeg at jeg kan få like gode karakterer i Frankrike som i Norge.

Greier du å holde kontakten med vennene dine hjemme i Norge?
Jeg holder ikke kontakten med alle vennene jeg hadde på ungdomsskolen, og jeg har generelt ikke så alt for mye tid til å snakke en masse med folk i Norge. Men jeg holder kontakten med en god del av vennene mine likevel via facebook, snapchat osv, noen mer enn andre. Når jeg drar til Norge i ferier treffer jeg dessuten så å si alle de jeg var venner med på ungdomsskolen, og det er alltid utrolig koselig!

Hyttetur med venner i sommerferien!
Hvor høyt karaktersnitt burde jeg i hvertfall ha for å kunne bli innkalt til intervjuet?
I følge FIVAI er det ikke noe krav om et karakterskort med bare 5-ere og 6-ere for å bli innkalt til intervju eller å komme inn. De sier de ser på en blanding av gode karakterer, gode ordenskarakterer, men også om de tror en person passer godt til å dra til Frankrike alene som 16-åring. Det er en pluss å være sosial og ha kapasitet til å drive med andre ting utenfor skolen og fremdeles være opptatt av skolearbeidet og være motivert til å lære fransk og til å jobbe for det.
post signature

2 kommentarer:

  1. Kjempefin blogg du har og veldig interessant. Jeg har en datter som går i 10.trinn på ungdomskole i Bergen og jeg blir med franskklassen hennes nå på fredag til Rodez, via Toulouse (1 ukes tur). Dette er niende året vi foreldre arrangerer tur for våre elever på høsten og tar imot franske elever om våren. Annen hvert år kan vi søke om Trollmidler igjennom fivai.no og vi var så heldig å få tildelt midler i år. Har lyst å tipse elevene om bloggen din, håper du synes det er ok. Jeg kjenner en jente som gikk ut fra ungdomskolen i fjor og går nå v.g.s i Lyon og trives visst kjempegodt der :-) Lykke til videre med utdanningen din :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Tusen takk, det var hyggelig å høre. Det er også veldig gøy at du har lyst til å tipse elevene dine om bloggen min, jeg er for at flere ungdommer får høre om dette skoletilbudet! Kanskje det er noen av dine elever som søker til neste år? :)
      - Oda

      Slett